כנראה כבר שמתם לב לעובדה שיותר ויותר בעלי גגות מחליטים להתקין על גבם מערכת סולארית שמיועדת להפקת חשמל, במטרה לשים סוף להוצאות החשמל שרק הולכות וגדלות לאורך השנים. אז אם גם אתם בעלי גג של מבנה מגורים, בניין ציבורי או תעשייתי, ייתכן שגם אתם עומדים בקריטריונים ויכולים להיפטר אחת ולתמיד מחשבון החשמל. האם הגג שלכם מתאים לכך? המשיכו לקרוא ותכירו את כל התנאים.
שטח הגג
באופן עקרוני, מערכות סולאריות יכולות להיות מותקנות על ידי התקנת פאנלים בכל שטח גג שהוא. יחד עם זאת, על מנת להחזיר את ההשקעה במהירות יחסית ולהפיק מספיק חשמל לא רק לצריכה עצמית אלא גם לטובת מכירת סכום נכבד לחברת החשמל, יש צורך בשטח גג פנוי של לפחות 50 מ"ר. בפועל קל מאוד להגיע לשטח שכזה, אם לוקחים בחשבון גם גגות קטנים בשילוב של גגות של הצללת חנייה ואפילו גג של פרגולה או מרפסת.
כיוון הגג
על מנת שמערכת סולארית תפיק מקסימום חשמל, עליה לספוג כמה שיותר קרני שמש לאורך כל שעות היום. הכיוון שנחשב לשטוף שמש ביותר הוא כמובן כיוון דרום, אך חשוב לדעת כי גם גגות שפונים לכיוון דרום מזרח ואפילו לכיוונים שנחשבים לפחות יעילים כמו מזרח ומערב יכולים להפיק מספיק חשמל על מנת שההקמה תהיה כדאית וכתלות בשטח הגג.
חשיפה לשמש
כיוון הגג מאוד חשוב לחישוב התפוקות של המערכת לאורך שעות היום, אך במידה וישנם גורמים סביבתיים שמצלים על הגג, אז הוא יהיה חשוף להרבה פחות שמש ובהתאם לכך ניצולת המערכת תרד עד לכדי חוסר כדאיות בהקמה. לכן, יש לקחת בחשבון גורמים שכאלו, כאשר חלקם אינם ניתנים לשינוי (כגון בניין מגורים גבוה שניצב בסמוך למבנה) וחלקם הינם ברי שינוי, כגון עצים שיכולים לעבור גיזום, העתקה או כריתה.
סוג הגג
גם לסוג החומר ממנו עשוי הגג יש חלק מכריע בהבשלת התנאים להקמת מערכת להפקת חשמל. מערכות סולאריות מקבלות אישור לבנייה כאשר הן מותקנות על גגות שעשויים מבטון, רעפים או איסכורית בלבד (גג פח), אך יש לקחת בחשבון שככל שהגג עשוי מחומר קל יותר (כגון איסכורית לעומת בטון), כך ניתן להעמיס עליו פחות פאנלים סולאריים ובהתאם לכך תפוקת החשמל תקטן.
כמו כן, כדאי מאוד להיות מודעים לכך שרק מבנים שאינם כוללים חריגות בנייה לא חוקיות יקבלו אישור להקמת מערכת סולארית ויש לדאוג לכך בהקדם. בשורה התחתונה, יש להתקשר עם חברה מובילה בתחום על מנת לאפיין את כל שנאמר לעיל, לשקלל את התפוקות ובהתאם לכך לנבא עבורכם את משך הזמן עד להחזר ההשקעה בעלויות הקמת המערכת.